Det er tid til at stå sammen
om et nyt madsystem

Madland blev skudt i gang med en måneds madglad festival fyldt med oplevelser og kritisk dialog om, hvordan vi gentænker vores madsystem. Nu ser Danmarks nye madpolitiske initiativ fremad, og stifter Marie Sainabou Jeng fortæller her, hvordan Madland vil fortsætte arbejdet med at ivæksætte et fællesskabende samlingspunkt for bæredygtig forandring af madsystemet.

af Marie Sainabou Jeng, stifter af Koalition og Madland

Foto: Liv Kastrup for Madland

Foto: Liv Kastrup for Madland

 

For nylig sagde vi tak for i år til Madland som madpolitisk festival efter en lærerig måned præget af initiativ, forandringslyst og et væld af store madoplevelser.

I en tid, hvor store dele af samfundet stod stille, valgte vi og festivalens mange samarbejdspartnere at handle, og gennem en hel måned blev der delt gavmildt og passioneret ud af viden, håndværk, perspektiver og smagsoplevelser fra så godt som alle dele af det danske madland - fra kornmarken og gårdmejeriet til cocktailbaren og michelin-restauranten.

Sammen med mere end 1000 jordbrugere, landmænd, fiskere, producenter, købmænd, kokke, mediefolk og borgere satte Madland scenen for en lang række vigtige samtaler og møder om, hvordan vi gentænker fremtidens madsystem.

Danmarks første frugtvinsfestival blev født, da Vin de Table og Æblerov forenede landets producenter og viste københavnerne, hvor mange lokale drikkevarer i topklasse, der i dag produceres inden for vores egne landegrænser. I kampen mod kaffeindustriens enorme ressourcespild inviterede Peter Larsen Kaffe til det første møde i Circular Coffee Community med et stærkt panel af eksperter og praktikere i cirkulær omstilling. Målet var at give et dybere indblik i, hvordan restprodukter kan upcycles og forvandles til næring og velsmag snarere end fyld til skraldespanden.

Foto: Liv Kastrup for Madland

Foto: Liv Kastrup for Madland

Tættere bånd blev knyttet mellem kokkeelever og landbrugselever ved en fælles markmiddag på den økologiske landbrugsskole Jernbjerggaard. Og så gav Madland ordet til en række repræsentanter fra den næste generation af unge fødevareproducenter, som delte tanker og idéer om alt fra jordnære, regenerative jordbrug til højhuse med vertikale haver drevet af kunstig intelligens. 

Jeg kunne fortsætte opremsningen af mangfoldige og tankevækkende festivalerfaringer længe endnu. Samtlige af festivalens 78 begivenheder strålede nemlig af initiativ og af en fælles ambition om at bidrage til gentænkning og forandring - blandt mindre såvel som større organisationer, alle ivrige efter at tilpasse sig den store uvished, Covid-19 har fastholdt branchen i, og fulde af vilje til at skabe, igangsætte og handle sig vej ud af krisen.

Madland samlede de gode folk bag maddanmark og favnede deres idéer, koncepter, events og erhverv i et farverigt program med mål om at engagere københavnerne i den vigtige rolle, de spiller i vores madsystem, og vise dem, at de er en del af noget større.

 
Foto: Karl Ejnar Jørgensen for Madland

Foto: Karl Ejnar Jørgensen for Madland

“Vi drømmer om at skabe et vedvarende madpolitisk og fællesskabende samlingspunkt for jer, der vil en bæredygtig forandring af madsystemerne i Danmark. Et samlingspunkt, hvor vi vil engagere, inspirere og begejstre til undren såvel som handling.”

— Marie Sainabou Jeng, stifter af Koalition og Madland

Foto: Karl Ejnar Jørgensen for Madland

Foto: Karl Ejnar Jørgensen for Madland

 

Madland lever videre - nu ser vi fremad!

Og nu til det bedste af det hele: Københavnerne tog imod! Tilbagemeldingerne fra festivalens deltagere maler alle et tydeligt billede af, at der er mod på meget mere Madland. Dialog, forståelse og handling var blandt nøgleordene i deltagernes respons til festivalen, der samtidig gav udtryk for stor lyst til også fremover at være en del af forandring i retning af et mere robust og bæredygtigt madsystem. 

Den vilje har kun givet os mere blod på tanden, og derfor markerede festivalens ende samtidig starten på Madland som meget mere end blot en festival. 

Vi drømmer om at skabe et vedvarende madpolitisk og fællesskabende samlingspunkt for jer, der vil en bæredygtig forandring af madsystemerne i Danmark. Et samlingspunkt, hvor vi vil engagere, inspirere og begejstre til undren såvel som handling.

Gennem møder, medier og viden vil Madland forbinde og ruste aktører på alle niveauer til at tage aktiv stilling til deres ansvar og indflydelse i den bæredygtige forandring. Vi vil gøre madborgere klogere på det uoverskuelige system, der ligger bag de råvarer og produkter, vi spiser til daglig. Og vi vil sætte scenen for nye møder, samarbejder og værdifællesskaber blandt professionelle aktører, der tager gaflen i den anden hånd og arbejder for at bryde med madsystemet, som vi kender det i dag.

Kort opsummeret vil vi demokratisere vores madsystem. Det er nemlig åbenhed, viden og gode, kritiske spørgsmål, der giver den bedste mad på tallerkenen i dag - og skubber til en positiv forandring i morgen.

Planerne for Madland er mange og forskelligartede, og der er allerede nu en række indspark i støbeskeen, fra flere podcasts og magasiner til møder, events og meget andet. Fælles for det hele bliver et stædigt fokus på at samles om oplysning og kritisk stillingtagen, og altid med et nysgerrigt udgangspunkt i madglæde og jagten på den gode smagsoplevelse.

Vi skal stå sammen om at skabe fremtidens madlandskab

Magasinet Madlandskaber markerer festivalen og årets afslutning, men er også et kickoff på det nye Madland, og derfor giver det så god mening, at vi producerer det i koalition med en af Madlands stærke partnere, nemlig det ambitiøse europæiske forandringsprojekt FoodSHIFT 2030. Under FoodSHIFT 2030’s fane arbejder aktører over hele Europa med på at transformere madsystemerne i en mere bæredygtig, cirkulær og demokratisk retning. Projektet bliver en integreret og vigtig del af Madlands arbejde de kommende år.

I dette magasin har vi samlet inspirerende historier, skarpe kronikker og lækre fotoserier, videoer og podcasts fra en række stærke stemmer i FoodSHIFT 2030 og Madlands netværk. Her giver de deres bud på, hvordan man fra madssystemets forskellige hjørner kan samarbejde om at skabe et madlandskab med større mangfoldighed, bæredygtighed og lækkerhed.

Hvis vi for alvor vil skubbe i en ny, bedre retning, er vi nemlig nødt til at forene os og arbejde sammen. I Madland vil vi gøre vores for at skabe netop det samlingspunkt. Vi håber, at du vil være med.

Rigtig god fornøjelse!

Marie Sainabou Jeng
Stifter af Koalition og Madland

 
Foto: Liv Kastrup for Madland

Foto: Liv Kastrup for Madland

Foto: Liv Kastrup for Madland

Foto: Liv Kastrup for Madland

 

Marie Sainabou Jeng

Rådgiver og projektudvikler med fokus på spændingsfeltet mellem mad, bæredygtighed, pr og kommunikation.

Stifter af Koalition og Madland og er en del af FoodSHIFT 2030s advisory board.

Madland vil gennem møder, medieproduktion, viden og andre initiativer arbejde for at:

- Skabe et inkluderende fællesskab af agenter for et bedre madsystem.
- Uddanne og inspirere så det bliver mindre komplekst at forstå madsystemet og ens egen rolle i det.
- Arbejde for større transparens mellem leddene i madens værdikæde.
- Sætte scenen for nye og spirende madstemmer.
- Give overblik og indblik i madens forunderlige verden.

Læs mere om Madland på vores hjemmeside, følg med på Instagram og Facebook, og skriv dig op til vores nyhedsbrev.

Madland Festival 2020